Verwarm de oven voor op 180 graden boven/onder warmte.
Smelt de boter en voeg de geperste knoflook toe, zet weg.
Zeef het zelfrijzend bakmeel en de baksoda samen met een snuf zout (let op: de pancetta en de kaas zijn ook al zout).
Bak de pancetta tot deze mooi bruin en knapperig is en zet weg.
Rasp de gruyere en snijd de brie in blokjes, zet weg.
Kluts in een andere kom het ei samen met de melk, yoghurt en olie en voeg toe bij het meelmengsel.
Schep met een spatel (geen garde) het eimengsel voorzichtig door het meel, zo'n 6 slagen (hoeft niet helemaal perfect vermengt te zijn).
Voeg nu de kaas en pancetta toe samen met de tijm en vers geraspte peper.
Schep nog een paar keer voorzichtig om dat de vulling goed verdeeld is.
Vet het bakblik in met de boter en knoflook en schep het mengsel in de vorm. Hou bij elk een cm afstand van de rand.
Bak de muffins in ongeveer 25-30 mooi bruin. Smakelijk!